A Hősök tere, mely Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere, tulajdonképpen az Andrássy út tengelyében, a Városliget mellett elhelyezkedő Millenniumi emlékművet jelenti, melyet a magyar Honfoglalás ezeréves jubileumán, 1896-ban kezdték el építeni. Az építmény és a rajta elhelyezkedő szoborcsoport több évtized alatt érte el végső formáját. 1905-re készült el a két íves oszlopcsarnok és a központi kőoszlop, tetején Gábriel arkangyal szobrával. 1912-ben került a helyére a honfoglaló Árpád vezér lovas szobra. A húszas évek végére készült el a további 6 vezér, és a 14 egykori uralkodó, illetve kiemelkedő történelmi személyiség szobra.

1929-ben a szoborcsoport elé helyezték el az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékkövét. A tér 1932. október 2-a óta viseli hivatalosan a Hősök tere elnevezést. Az eredeti emlékkő a II. világháborúban megsérült, majd a későbbi kommunista pártvezetés a Habsburg uralkodóházból származó királyok szobraival együtt eltávolította a térről. A szobrokat hamarosan visszaállították, de a most látható, 4,5 méter hosszú és 0,5 méter magas monolit kőtömb, a Hősök emlékköve, csak 1956 tavaszán került felavatásra. 2001-ben a magyar országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

A 85 méter széles, 25 méter mély, és 13 méter magas, eklektikus stílusban épült, félköríves emlékmű két oldalán, ahogy már említettük, a magyar történelem 7-7 neves személyiségének, illetve az ország egykori uralkodójának bronz szobra áll. Az oszlopcsarnok 4 alappillérén a Háború és a Béke két lovas kocsija, valamint a Munka és a Jólét, illetve a Tudás és a Dicsőség allegorikus bronzfigurái állnak. Az emlékmű közepén elhelyezkedő, 36 méter magas oszlopon a győzelem géniuszának, Gábriel arkangyalnak 5 méter magas, széttárt szárnyú szobra látható. Jobb kezében a magyar Szent Koronát, a balban az apostoli kettős keresztet tartja éppen úgy, ahogy a legenda szerint az államalapító I. Szent István magyar király álmában megjelent. Az oszlop talapzatán a honfoglaló hét vezér bronzfigurái állnak.

A hatalmas teret két oldalról a Szépművészeti Múzeum eklektikus épülete, és a Műcsarnok neoreneszánsz palotája fogja közre, hátulról pedig a Városliget határolja.A naponta turisták ezrei által is meglátogatott Hősök tere szomszédságában, illetve közvetlen közelében számos hotel várja a Budapesten megszállókat. Alig pár lépésre helyezkedik el az Ibis Heroes Square (a volt Hotel Liget), mely 139 légkondicionált szobával fogadja vendégeit. Ezen szállodák Vendégei a közelben járó Milleneumi Földalatti Vasúttal (M1 metró) néhány perc alatt a belváros szívében találhatják magukat. Az UNESCO Világörökség részét képező, Budapest Champs Elysée-jeként is számon tartott Andrássy úton, műemléki környezetben helyezkedik el az ötcsillagos Andrássy Hotel. Egy csendes kis utcában, a Városliget szomszédságában várja egyéni és csoportos vendégeit a háromcsillagos Hotel Benczúr.


BUDAPESTI LÁTNIVALÓK - HOTEL ABC BUDAPEST
Hősök tere
Hősök tere
Hősök tere
Hősök tere
Hősök tere